top of page

Bio

Als vijfjarige begon Emile Verstraeten met lessen viool en piano aan de Waregemse jeugdmuziekschool. Op zijn zevende trok hij naar de muziekacademie van Deinze, waar hij studeerde bij Paul Malfait en Flora van Leeuwen. Hij zette zijn vioolstudies verder bij Paul Klinck in de Gentse Kunsthumaniora en behaalde zijn master diploma bij Yuzuko Horigome.

Intussen had hij van thuis uit vooral invloeden van gipsy swing jazz en Hongaarse zigeunermuziek meegekregen: zijn vader was de bassist van het befaamde Waso Quartet. Die invloeden voerden Emile Verstraeten langs heel andere wegen dan die van het louter klassieke vioolspel en maakten van hem een totaalmuzikant met brede blik en wijdopen armen naar de toekomst toe. Vanuit die ingesteldheid liet hij zich ook inspireren door de heerlijke smeltkroes van al zijn grote muzikale jeugdliefdes: Niccolo Paganini, Elvis Presley, David Oistrach, Michael Jackson, Chet Baker, Louis Armstrong, Django Reinhardt, The Radios,...

 

Emile stond op het podium met artiesten als Bjork, Kommil foo, Koen de Cauter, Hans Mortelmans, Fappy Lafertin, Tcha Limberger, Paul Klinck, Hadise, Sioen, Els Deschepper, Michel Verstraeten, Johan Verminnen, Bart Peeters, Kris Baert, Jean Blaute, Bert Ostyn, Erik Melaerts, Ronny Mosuse, Jan De Wilde, Hannelore Bedert, Alexander Debeuckelaere, Urbanus, Miguel Wiels, Ivan & Mike Smeulders, Steven De Bruyn, De Nieuwe Snaar, Stijn, Piet Van Den Heuvel, Kapitein Winokio, Fay Lovski, Flip Kowlier, Lucas Van den Eynde, Pierre Anckaert, Philip Catherine, Henny Vrienten, LEKI, …

 

Emile Verstraeten was actief als gastdocent melodische improvisatie aan de Hogeschool LUCA  te Leuven en is docent viool Jazz & lichte muziek aan de Kunsthumaniora te Brussel.

Hij tourde met Bart Peeters door Vlaanderen en Nederland van oktober 2006 tot op heden en werkte mee aan de CD's "De hemel in het klad", "De ideale man", "Het beste en tot nog eens", "Op de groei" en de live CD.

Met Sioen tourde hij 2 x door Zuid-Korea en met Jazz pianist Pierre Anckaert was hij 2 maal te gast in Costa Rica.

 

In duo met Ivan Smeulders was hij met de CD “Couleurs” op tour door Vlaanderen van 2011 tot 2015 en met het alter ego van Katrien Verfaillie “Pigeon on piano”  toerde hij met de CD “PIGEON” in Vlaanderen en Nederland.

Sinds 2017 is hij vast lid van de "Liefde voor muziek band" als violist, backing vocalist en mandolinespeler.

In 2019 en 20 ging hij op tour met zijn eigen band met strijkers en waren er de legendarische "Lotto concerten" met Bart Peeters.

In 2022 staat "De kat zat op de krant" tour met Bart Peeters gepland.

 

Emile Verstraeten is een veelgevraagd solist, tv en sessiemuzikant.

Hij bespeelt een viool van de bouwer Nicolas-François Vuillaume van1835 gebouwd in Brussel.

bottom of page